Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Galambegészségügy

 

Trichomoniasis
(:Sárgagomb-betegség:)

Ezen anyagot kezdő galambászok részére szerkesztettük,abban a reményben talán tudunk/tudtunk részükre megfelelő segítséget nyújtani.

A teljes állományt t r i c h o m o n i a s i s elleni kezelés alá vonom évente négy alkalommal,mivel a megfigyelések és laborvizsgálatokkal igazolt esetek többségében n i n c s trichomoniasis mentes állomány.

A galambok 80 %-a fertőzött a kórokozóval.

A betegség fogalma és előfordulása:

A sárgagomb-betegség kórokozója a Trichomonas gallinae ,vagy Columbae, EGYSEJTŰ,MIKROSZKÓPOS KICSINYSÉGŰ OSTOROS VÉGLÉNY, amely a protozoák családjába tartozik. Ostora révén a folyadékban ( csőr és toroknyálka) önállóan mozog) ezáltal helyzetét változtatja.

Kórokozó, a fertőzés útja.

Galamboknál megfigyelhető a száj és szájüregben apró, gombostűfej nagyságú,sárga góc.

Idősebb galambok többnyire minden különösebb panasz nélkül élnek együtt a kórokozóval,ha azonban az ilyen galambok ellenálló képessége terhelés következtében (:röptetések:)legyengül,nagymérvű kórokozó szaporodás következhet be. Az eddigi kismértékű trichomonás-fertőzés súlyos megbetegedésbe megy át. Megterhelések lehetnek még: túlzott igénybevétel a tenyésztésbe, legyengült szervezet bélparaziták következtében, légúti megbetegedések st.stb. Ekkor érvényes az a tény - minél gyengébb a galamb,annál csekélyebb számú kórokozó is már betegséghez vezethet. Ha a galamb csekély számú kórokozóval fertőzött,kiépíthet magának egy saját védekező készséget,mely ezután állandó, kismértékű fertőzés mellett is megmarad. A kórokozóknak a nyálkahártyába történő behatolását kisebb sérülések megkönnyítik. Gondoljunk a fiatal galambok szilárd táplálékkal történő etetésére,mely sérülést okozhat a nyálkahártyán. Kialakulhat az úgynevezett köldök fertőzés,mely a galambfiókákat a nem zárt köldökén keresztül fertőzi.

Betegségjelek és lefolyása:

Erős fertőzésnek kitett galambok tollazata a fertőzést követően egy héttel tompafényű és borzolt lesz.

Emésztési zavarok jelentkezhetnek,mely hasmenéshez lesoványodáshoz és végül elhulláshoz vezet.

Megkülönböztetünk:
Torokforma
Köldökforma és

Szervi formájú fertőzéseket.

Torokforma: pl. a csőr kinyitása alkalmával a torokban sajtos, sárga képződmények láthatóak. Ezek egészen babnagyságot is elérhetik, ezek a gombok akadályozzák a táplálék felvételt, a vízfelvételt d e nem utolsó sorban l é g z é s zavart is okoznak. Vannak esetek amikor a lerakódások megtalálhatóak az orr a torok nyálkahártyáin is.

Köldökforma: a megbetegedések ezen változatánál a kórokozók a tojáshéj útján a kisgalamb még nem teljesen zárt köldökén keresztül jut a szervezetbe .A bőr alatt csomó keletkezik.

Szervi forma: Amikor a fertőzés a köldökön keresztül a belső szervekre átterjed és súlyos elváltozásokat okoz. Ezek az elváltozások a májban beleágyazódnak a szerv szövetébe. Ekkor csupán a levertség jelei mutatkoznak, az egykedvűség, a borzolt tollazat,egyidejűleg a hasmenés,lesoványodás általános elerőtlenedés. Azok a galambok,melyek a trichomoiasis szervi formáját túlélik,maradandó károsodásokat szenvedtek,egész életükben fogékonyak lesznek más betegségekre mint pl. a salmonellósis iránt.

 

Ha súlyosan megbetegszenek a galambok ,erős sárga felrakódások találhatóak a torokban, akkor un. egyedi kezelésben részesítem őket.

 Megelőzés: Trichocoxan,Avidress,Usnegano,Usnea,Tricocci,

 

 Gyógyítás: Ronidazole 5%-10%-15%-25%,Dimetridazol,Metrozol,TKK,TKS,Combi Powder,Secnidazole,Gambakokzid , B-S stb...

 =====================================================================================

en.
 

 

Ornitózis

ornithosis, chlamydiosis

Baktérium okozta, emberre is veszélyes fertőző betegség, amely elsősorban légúti tünetekben nyilvánul meg: (egy szemre korlátozódó) könnyezés, fejrázás, tüsszögés, orrfolyás, lihegés stb.
 
Általában jól kezelhető antibiotikumokkal, vagy ezek kombinációival, de a teljes gyógyuláshoz egy hónapos kezelés szükséges. A pár napos kezelések visszaszorítják ugyan a tüneteket, de a kórokozót nem tisztítják ki a szervezetből, így a betegség állandóan kiújul.
 
Kiegészítő kezelésként légút-tisztítók és immunerősítők adása ajánlatos.
A galambász elsősorban nagy mennyiségű fertőzött por belélegzése útján fertőződhet. Ezért használjunk egy egyszerű arcvédő (géz)maszkot, ha porral járó munkát végzünk a dúcban.

Az ornitózist okozó chlamydia baktériumot felnőtt galambok tünetmentesen horgozhatják. Általában újonnan beszerzett, tünetmentesen hordozó, de a kórokozókat ürítő galambok beállításával szokás befertőzni a dúcot. Annál is inkább, mivel az új helyre került galamb stressz alá kerül, immunrendszere legyengül, és a kórokozókat nagy számban kezdi üríteni.

 

 

Megelőzés: Eukalipsan, Broncosan, Orni Fress, Atemfrei, Broncofit

 

Gyógykezelés : Gambazin, Doxiciclyn ,Brocosprint, Oxitetraciclyn,Chloortetraciclyn,Orni special, Ornisol, Belga White, Spiramycin, Tylosin, stb

 

=======================================================================================

 

 

   Mikoplazmózis

   mycoplasmosis

Az ornitózishoz hasonló tünetekben megnyilvánuló betegség. Fellépése általában valamilyen dúchigiéniai hibát jelez, pl. huzat, vagy ellenkezőleg, az elégtelen légcsere miatti ammónia-feldúsulás a levegőben.
 

Antibiotikumok kezelésre jól reagál, de a kezeléssel párhuzamosan a hajlamosító tényezőt pl. a huzatot is ki kell küszöbölnünk.


Versenyidőszakban vagy kiállítási időszakban jó hatású lehet a három hetenként elvégzett három napos antibiotikumos kezelés, elsősorban kombinációban: pl. doxicyclin + tylan + chlortetracyclin.

 

Megelőzés : Eukalipsan, Broncosan, Orni Fress, Atemfrei, Broncofit....

 

Gyógykezelés : Doxiciclyn, Eritromicyn, Tylosin, Tiamutin, Spiramycin , Orni special , Ornisol, Belga White, Belga tai.

 

======================================================================================

 

 

   Coli

   kóli

Az E. coli (Escherichia coli) baktériumok általában a galamb bélcsatornájának ártalmatlan lakói. Ha azonban valamely okból ezek a baktériumok túlszaporodnak, súlyos hasmenést, a véráramba kerülve pedig halálos kimenetelű megbetegedéseket okozhatnak.
 
Egyik legjellemzőbb megnyilvánulásuk, amikor az adenovírussal fertőzött fiatal galambokat támadják meg másodlagosan. Ilyenkor, kezelés hiányában, a hasmenéssel súlyosbított betegség a fiatalok között akár száz százalékos elhullási aránnyal is járhat!

Megjegyzés:Sokszor fordulnak hozzám (kétségbeesett) galambászok azzal a kérdéssel, hogy mitévők legyenek, mert a bélsárvizsgálat során a laborban coli baktériumot tenyésztettek ki a galambjukból. A helyzet az, hogy önmagában ennek semmiféle jelentősége sincs, mivel a coli baktérium a bélcsatorna normális lakója. Más a helyzet, ha a baktériumot valamely belső szervből, pl. lépből, májból, tüdőből mutatják ki. Ez egyértelműen súlyos megbetegedésre utal. Más kérdés, hogy a bélben túlszaporodott coli tud (hasmenéses) betegséget okozni, de önmagában a coli baktérium bélből való kimutatása nem bizonyít semmit.
 

Megelőzés : Salmocolin-Adeno, Medacid, Super elixir,Gastrocid, Oregano.stb

 

Gyógykezelés : Rota Ts, Baytril, Enrofloxacin, Ampicillin, Nifuramicyn,Para stop , Cobel , Colistin, Neotesol,

 

=======================================================================================

  kokcídiózis

   coccidiosis

A kokcídiumok egysejtű paraziták, a galambok bélrendszerében élnek. Szaporodásuk folyamán károsítják a bélfalat, abban vérzéseket okozva, amely igen súlyos fokú is lehet.
 
A beteg galamb gubbaszt, tolla borzolt, a bélsár sokszor barnás, habos, súlyos esetben akár véres is lehet. Jellemzően inkább a fiatal, növendék korosztály betegsége, de akármelyik életkorban okozhat teljesítménycsökkenést, súlyosabb esetben halált is.
 
Megelőzésében fontos szerepet játszik a megfelelő dúchigiénia, mivel a környezetbe kikerülő és napokig ott maradó bélsárban tud fertőzőképes alakot képezni az élősködő, melyhez kedvező a nedves környezet.
 
Ha problémánk volt az előző években a kokcídiózissal, egy darabig célszerű legalább két-három havonta kezelni ellene az egész állományt. Versenyidőszakban ez háromhetente is ajánlott lehet.

 

 

 

 

 

===================================================================================

 

  Adenovírusok

   Adenovírus I és II

Az adenovírusok két típusa okoz galambokban megbetegedéseket, ezeket hagyományosan római számokkal (I-es és II-es típus) jelöljük.
 
Az I-es típusú adenovírus fiatal galambokban okoz megbetegedéseket, jellemzően az év első felében. A járványok csúcsa júniusban szokta elérni maximumát. A II-es csoport minden korú galambot megbetegíthet, és nem mutatja az I-es csoport évszakos eloszlását.
 
A fiatal galambokat megbetegítő I-es csoport elsősorban a bélrendszer sejtjeit támadja meg, vízszerű hasmenést okozva ezzel. A coli baktérium gyakran támadja meg másodlagosan a lepusztult bélnyálkahártyát, ilyenkor a hasmenés tovább súlyosbodik. A begy jellemző módon telt.
 
A II-es csoportba sorolt adenovírusok elsősorban a májsejteket támadják meg, és gyors - az első tüneteket követően másfél-két napon belül - elhullást okozhatnak bármely korosztályban.
 
Vírusról lévén szó, az antibiotikumok se az I-es, se a II-es csoportra nem hatnak közvetlenül. Az I-es, fiatal galambokat megbetegítő vírus támadása esetén azonban feltétlenül indokolt az antibiotikumos kezelés: a terápiával ilyenkor a másodlagosan támadó E. coli baktériumra hatunk.
 
Újabban több immunglobulin-tartalmú készítmény került piacra. Általában borsos árú készítmények, de alkalmazásukkal sok galambot menthetünk meg.

 

 

 

 

 

=======================================================================================

 

 Circovírus

   Galamb-AIDS

Újkeletű, sok helyen még fel nem ismert, nagy jelentőségű problémáról van szó.
A circovírus a szervezet immunrendszerét támadja meg, hasonlóan az emberi AIDS-et okozó HIV vírushoz. A legyengített immunrendszer ezután már nem tudja eredményesen felvenni a harcot a többi kórokozóval szemben sem, így a circovírussal fertőzött egyedet elvileg bármilyen kórokozó könnyen megbetegítheti, sőt, egyébként ártalmatlan mikrobák is megtámadhatják.
 
A vírus elsősorban a fiatal, egy éven aluli korosztályra veszélyes. A circovírusos fertőzöttséget nehéz a galambállományban felismerni, mivel a tünetek rendkívül széles skálán mozognak, elsősorban attól függően, milyen egyéb kórokozók társulnak másodlagosan a fertőzéshez. Circovírus kártételére kell gondolnunk, ha a dúcban rövid időn belül többfajta betegség üti fel a fejét, és különösen gyanús a dolog, ha ez a fiatal galambok körében jellemző.
 
Mivel a vírusra nem hat antibiotikum, közvetlenül nem tudunk fellépni a kórokozó ellen. Legfontosabb dolog a galambok optimális ellátása, általános erősítése, a megfelelő vitaminadagolás, az immunrendszer minden lehetséges módon való támogatása. Újabban használatos, és rövid idő alatt pozitív visszhangokat kiváltó, ezért külön kiemelendő hatóanyag a dimetilglicin - Vetri-DMG. Utasítás szerinti használata már sok, reménytelennek látszó esetben segített.
 
Törekedni kell arra, hogy szigorú járványvédelmi intézkedésekkel a fiatal madarak fertőződését legalább addig meggátoljuk, amíg megkapják a legfontosabb védőoltásokat, hiszen egy esetleges circovírusos befertőződés után már hiába vakcinázzuk őket a többi betegség ellen. Ezért a paramyxovírus elleni első oltást a lehető legkorábban, már 3 hetes életkorban el kell végezni! A paratyphus ellen elvileg 4 hetes kortól olthatunk, de ez természetesen egyéb tényezőktől is függ, többek között a paramyxovírus elleni vakcinázás időpontjától.
A circovírusok általában nagy ellenállóképességgel rendelkeznek a hővel és a különböző fertőtlenítőszerekkel szemben, így a külvilágon való megsemmisítésük is nagy odafigyelést igényel.

 

 

 

========================================================================================